Dec 262022
Imazhi që tregon një mburojë përpara një rrjeti.
Cilin mur zjarri do të zgjidhni në betejën midis mureve të zjarrit shtetëror dhe pa shtetësi?
Burimi: Gerd Altmann

Siguria organizative po bëhet më e sofistikuar nga dita në ditë, megjithatë kriminelët kibernetikë ende arrijnë të gjejnë një mënyrë për të hyrë në rrjetin tuaj. E keni pyetur ndonjëherë veten pse? Epo, një studim nga Universiteti Stanford tregon se 88% e sulmeve të suksesshme ndodhin për shkak të gabimeve njerëzore. Fatkeqësisht, ju nuk mund të eliminoni rolin e gabimeve njerëzore në sulmet kibernetike. Por ju mund ta ulni dëmin përmes politikave të rrepta organizative dhe mjeteve të avancuara të sigurisë si muret e zjarrit.

Por a e dini se muret e zjarrit vijnë në dy lloje? Kështu që ju duhet të zgjidhni midis mureve të zjarrit me status ose pa shtetësi . Dhe nuk mund të zgjidhni opsionin e duhur për biznesin tuaj nëse nuk e dini ndryshimin midis të dyjave.

Në këtë artikull, unë do të diskutoj secilin prej këtyre mureve të zjarrit dhe të mirat dhe të këqijat e tyre. Më pas do të shqyrtoj 5 faktorët kryesorë që duhet t’i merrni parasysh përpara se të zgjidhni një. Më në fund, do të shpjegoj se cili mur i zjarrit është i duhuri për biznesin tuaj . Unë jam i sigurt se ju jeni të etur për të mësuar më shumë, kështu që le të fillojmë!

Çfarë është një Firewall Shtetëror?

Një mur i zjarrit i gjendjes ekzaminon tërësisht çdo paketë të dhënash hyrëse dhe dalëse . Në mënyrë të veçantë, ai inspekton përmbajtjen e këtyre paketave të të dhënave, titujt, burimin dhe destinacionin, dhe më shumë. Gjithashtu ruan gjendjet e tyre dhe krahason vlerat e ekzaminuara kundrejt vlerave bazë të vendosura të tabelës së gjendjes.

Nëpërmjet këtij procesi, muri i zjarrit mund të raportojë menjëherë çdo devijim. Për shkak se muret e zjarrit të gjendjes ruajnë gjendjet e secilës paketë të dhënash, ato mund të gjurmojnë lehtësisht ndryshimet e sjelljes kur ato ndodhin. Një shembull i mirë i një muri zjarri shtetëror është Windows Defender. Këtu janë disa funksione të tjera të këtij lloji të murit të zjarrit :

  • Zbut ndikimin e shumë gabimeve njerëzore
  • Zbulon përpjekjet e paautorizuara për të hyrë në një burim të ndjeshëm dhe i pengon ato 
  • Identifikon mesazhet e falsifikuara të qëllimshme ose aksidentale
  • Kontrollon për të dhëna të paligjshme dhe i pengon ato të hyjnë në rrjetin tuaj

Tani që e dini se çfarë është një mur zjarri shtetëror, le të shohim disa nga të mirat dhe të këqijat e tij.

Të mirat dhe të këqijat e përdorimit të një muri zjarri shtetëror

E thënë thjesht, një mur zjarri me status ekzaminon tërësisht përmbajtjen e paketave të të dhënave për të zbuluar sulme të mundshme. Dhe kjo është e mrekullueshme Situs Slot Deposit Pulsa për sigurinë tuaj kibernetike. Nga ana tjetër, ky kontroll gjithëpërfshirës mund të ulë potencialisht shpejtësinë e rrjetit tuaj. Shikoni disa të mirat dhe të këqijat më të detajuara të përdorimit të një muri zjarri shtetëror.

ProKundër
Regjistron çdo ngjarje për referencë në të ardhmenKërkon menaxhim të rregullt të patch-it
Përdor sjelljen e së kaluarës për vendimet e ardhshmeNuk parandalon sulmet njeri në mes (MITM).
Lehtëson komunikimin e qetë edhe me vetëm disa porte të hapuraKërkon nivele të larta memorie dhe CPU
Ruan aspektet kryesore të lidhjeve të rrjetit si gjendjenNuk është ideale për shumicën e aplikacioneve moderne që priren të përdorin më shumë se një porte ose të ndryshojnë portet shpesh

Të mirat dhe të këqijat e përdorimit të një muri zjarri shtetëror.

Në vazhdim, kemi mure zjarri pa shtetësi!

Çfarë është një mur zjarri pa shtetësi?

Ndërsa një mur zjarri me status ekzaminon çdo aspekt të një pakete të dhënash, një mur zjarri pa shtet ekzaminon vetëm burimin, destinacionin dhe aspekte të tjera në kokën e një pakete të dhënash . Firewall-i pa shtetësi do të ngrejë një alarm nëse ndonjë prej këtyre parametrave të kokës është përtej vlerave të pragut të pranuara. Një shembull i mirë i një muri zjarri pa shtetësi është një mur zjarri proxy. Këtu janë disa funksione të tjera për t’u marrë parasysh:

  • Zbut gabimet njerëzore gjatë transferimit të skedarëve
  • Parandalon çdo transferim nga dhe në faqet e bllokuara
  • Merr më pak burime
  • Është i përshtatshëm për rrjetet e brendshme

Siç ishte rasti me muret e zjarrit shtetëror, le të hedhim një vështrim në të mirat dhe të këqijat që lidhen me përdorimin e një muri zjarri pa shtetësi.

Të mirat dhe të këqijat e përdorimit të një muri zjarri pa shtetësi

Në përgjithësi, muret e zjarrit pa shtetësi janë më të përshtatshmet për rrjetet e vogla dhe të brendshme që nuk kanë shumë trafik. Por këto mure zjarri mund të kërkojnë konfigurime të gjera, kështu që mbani në mend këtë. Këtu janë disa të mirat dhe të këqijat e përdorimit të një muri zjarri pa shtetësi.

ProKundër
Trajton mirë trafikun e rëndëËshtë më pak i sigurt kur krahasohet me muret e zjarrit shtetëror
I shpejtë dhe jep performancë të shpejtëMund të ketë nevojë për konfigurime shtesë
Më të përballueshmeNuk gjurmon statusin e lidhjes, kështu që nuk mund të nxirrni ndonjë model sjelljeje inteligjente
Konsumon më pak burimeFunksionon mirë vetëm në skenarë të kufizuar, siç janë VLAN-et në një rrjet

Të mirat dhe të këqijat e përdorimit të një muri zjarri pa shtetësi.

Tani që e keni një ide të mirë të ndryshimeve midis mureve të zjarrit shtetëror dhe pa shtetësi, çfarë është më tej? Epo, mendoj se është e rëndësishme të theksohen disa faktorë të rëndësishëm përpara se të zgjedhësh një mur të veçantë zjarri. Le t’i kalojmë ato tani.

5 faktorët kryesorë që duhen marrë parasysh kur zgjidhni një mur zjarri

Por si mund të zgjidhni siç duhet midis mureve të zjarrit me status apo pa shtetësi? Ju duhet të mbani në mend qëllimin përfundimtar – të keni një sistem të fuqishëm të sigurisë kibernetike për biznesin tuaj. Pra, këtu janë 5 konsiderata që mund t’ju ndihmojnë të arrini këtë qëllim dhe të bëni zgjedhjen.

1. Fleksibiliteti i vendosjes

Në mjedisin dinamik të biznesit të sotëm, ju duhet të zgjidhni një mur zjarri që mbështet vendosjen fleksibël. Në mënyrë ideale, do të dëshironit që një mur zjarri të vendoset si softuer në harduerin tuaj . Kjo mund të jetë si një pajisje harduerike në vetvete ose edhe në një mjedis ekzistues VMware .

Avantazhi i këtij fleksibiliteti është se ju mund të zgjidhni softuerin dhe harduerin tuaj bazuar në nevojat e biznesit tuaj. Fatkeqësisht, kjo veçori nuk është e disponueshme në të gjitha muret e zjarrit, përveç disave si KerioControl i GFI Software.

2. Statistikat e Detajuara

Megjithëse shumica e mureve të zjarrit fokusohen në bllokimin e paketave me qëllim të keq, një veçori po aq e rëndësishme është identifikimi i statistikave të përdorimit të përdoruesve individualë . Si pronar biznesi, njohja e këtyre statistikave mund t’ju ndihmojë të formuloni politika të hollësishme, të rritni produktivitetin e punonjësve dhe më shumë. Për fat të mirë, kjo veçori është shumë e zakonshme në shumë mure zjarri me status dhe pa shtetësi!

Imazhi që tregon një xham zmadhues, grafikët me shtylla, diagrame byreku dhe disa grafikë.
Përdorni analitikën për të rritur produktivitetin e përgjithshëm!
Burimi: ColiN00B në Pixabay

3. Aftësitë e Firewall-it të Gjeneratës së ardhshme (NGFW).

Ndërsa rrjetet bëhen më komplekse, organizatat duhet të kenë një mur zjarri të unifikuar që monitoron rrjetet, të dhënat, aplikacionet, etj. Një mur zjarri i gjeneratës së ardhshme (NGFW) është zgjidhja. Aftësitë e këtij muri zjarri përfshijnë funksionalitetin e një ruteri, shërbimet VPN, antivirusin, filtrimin e aplikacioneve dhe më shumë .

Megjithëse NGFW-të po bëhen më të zakonshme, zgjedhja e duhur kërkon kërkime të konsiderueshme. Ju duhet të filloni me një listë të veçorive që dëshironi dhe të kaloni rrugën tuaj përmes opsioneve të disponueshme në treg.

4. Filtrimi i uebit dhe i aplikacioneve

Duke pasur parasysh numrin gjithnjë në rritje të aplikacioneve dhe faqeve të internetit, duhet të keni një mur zjarri që mund të kufizojë aksesin në aplikacionet dhe faqet e internetit të bllokuara ose të panjohura . Ju gjithashtu mund ta përdorni këtë veçori për të parandaluar që punonjësit të hyjnë në aplikacionet që kërkojnë gjerësi brezi. Fatkeqësisht, gjetja e një muri zjarri me këtë veçori nuk është e lehtë. Megjithatë, disa përjashtime ekzistojnë në treg.

5. Shërbimi i Rrjetit Privat Virtual (VPN).

Një mur zjarri që dyfishohet si një rrjet privat virtual (VPN) mund të ndihmojë përdoruesit e largët të lidhen në mënyrë të sigurt me rrjetin tuaj . Ju gjithashtu mund të lidhni lehtësisht degët me zyrën tuaj qendrore. Në përgjithësi, kjo veçori mund të jetë e dobishme për SMB-të dhe ndërmarrjet njësoj. 

Mirë, këta janë 5 faktorë që duhet t’i merrni parasysh përpara se të dilni në kërkim të një muri zjarri. Por prisni, mos u largoni akoma! Ne duhet t’i përgjigjemi një pyetjeje shumë të rëndësishme si për SMB-të ashtu edhe për ndërmarrjet. A duhet të zgjidhni një mur zjarri me status ose pa shtetësi? Le të zbulojmë.

A duhet të zgjidhni një mur zjarri shtetëror ose pa shtetësi?

Zgjedhja midis një muri zjarri me status dhe një mur zjarri pa shtetësi varet kryesisht nga madhësia dhe natyra e biznesit tuaj. Le të shohim së pari nevojat e një biznesi më të vogël.

Firewall-e shtetërore kundër pa shtetësi për SMB-të

Një mur zjarri pa shtetësi mund të jetë një opsion më i mirë për bizneset e vogla pasi është i lirë, i përballueshëm dhe ofron mbrojtjen bazë që i nevojitet biznesit tuaj. Më e rëndësishmja, duke qenë se bizneset më të vogla Situs Slot Gacor 138 kanë më pak ngarkesë trafiku sesa bizneset e mëdha, shanset për shfaqjen e kërcënimeve janë shumë të ulëta. Gjithashtu, shumë gabime njerëzore në bizneset e vogla janë transferimet e skedarëve në adresa të bllokuara, konfigurime të gabuara, etj. Një mur zjarri pa shtetësi mund t’i trajtojë ato lehtësisht.

Imazhi që tregon një dyqan të vogël.
Një mur zjarri pa shtetësi është një zgjedhje e mirë për bizneset më të vogla!
Burimi: Satheeshsankaran në Pixabay

Firewall-e shtetërore kundër pa shtetësi për ndërmarrjet

Një mur zjarri shtetëror është zgjidhja më e mirë për ndërmarrjet e mëdha . Kjo për shkak se ata përballen me kërcënime kibernetike gjithnjë në rritje si malware. Siç u përmend më herët, muret e zjarrit shtetëror inspektojnë të gjitha aspektet e çdo pakete të dhënash hyrëse . Malware ndonjëherë mund të maskohet si përmbajtje e një pakete të dhënash, kështu që vendosja e një muri mbrojtës shtetëror është një zgjidhje e mirë. Gjithashtu, ndërmarrjet do të kenë burimet për të mbështetur dhe mbajtur një firewall shtetëror në afat të gjatë.

Koha për një përmbledhje të shpejtë!

Në fund të fundit

Për të përfunduar, duhet të shikoni disa faktorë kur bëhet fjalë për muret e zjarrit me status dhe pa shtetësi. Për SMB-të, muret e zjarrit pa shtetësi janë mënyra për të shkuar pasi këto mure zjarri janë të përballueshme, të shpejta dhe nuk kërkojnë shumë burime. Sidoqoftë, mbani mend se këto mure zjarri janë më pak të sigurta. Nëse keni nevojë për siguri të fortë, duhet të kërkoni një mur zjarri shtetëror. Por meqenëse muret e zjarrit shtetëror kërkojnë shumë burime dhe janë të kushtueshme në përgjithësi, vetëm bizneset më të mëdha duhet të investojnë në to. Sido që të jetë, do të jeni të sigurt që do të zbusni rrezikun e gabimit njerëzor në biznesin tuaj.

Në njëfarë kuptimi, ju duhet të zgjidhni midis buxhetit dhe sigurisë. Mendoni për nevojat dhe kërkesat e biznesit tuaj. Çfarë i nevojitet nga një mur zjarri? Përgjigja për këtë pyetje do t’ju kursejë kohë dhe telashe. Shpresojmë që ky artikull t’ju ketë dhënë disa njohuri. Si gjithmonë, mos ngurroni t’i referoheni nëse keni nevojë për një rifreskim të shpejtë.


Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *